Forsikringsrett og erstatning
Forsikringsrett omhandler rettigheter knyttet til forsikringsavtaler og erstatningskrav ved skader. Enten det gjelder personskader, tingskader eller skader på eiendom, er det viktig å forstå hvilke forsikringsdekninger som gjelder, hvordan du kan få erstatning, og hvilke krav og frister som gjelder for å få utbetalt erstatning. Vi bistår både privatpersoner og bedrifter med forsikringsrettslige spørsmål, inkludert hjelp til å forstå og navigere forsikringskrav, melde skader og sikre riktig erstatning.
Obligatoriske forsikringer
Det finnes flere områder hvor forsikring er obligatorisk. De viktigste er innen trafikkskader og yrkesskader, hvor det finnes spesifikke lovkrav om forsikring og erstatning. Vi bistår deg med å forstå og sikre at du får dekket rettigheter under slike forsikringsordninger.
Trafikkskader: Alle kjøretøy må ha ansvarsforsikring, og hvis du er skadelidende i en trafikkulykke, kan du ha krav på erstatning fra motpartens forsikringsselskap.
Yrkesskader: Som arbeidstaker har du rett til erstatning ved arbeidsrelaterte skader, og det finnes spesifikke ordninger for dette.
Pasientskader. Dersom du har blitt skadet etter medisinsk behandling av det offentlige, har du krav på pasientskadeerstatning. Du vil da ha krav på gratis advokat i forbindelse med erstatningsutmålingen.
Personlig ansvarsforsikring
En personlig ansvarsforsikring dekker skader forårsaket av egen uaktsomhet, for eksempel hvis du ved et uhell forårsaker skade på annen persons eiendom eller påfører skade på en annen person. Hvis en annen person forårsaker skade på deg, kan du også kreve erstatning fra skadevolderens forsikringsselskap.
Tingskade og skadeforsikring
Tingskadeforsikring dekker skader på eiendom, som boliger, innbo og næringseiendom. Vanlige dekninger omfatter skader forårsaket av brann, storm, flom eller andre uforutsette hendelser. Dersom du er utsatt for skade på verdiene dine, er det viktig å vite hvordan du melder skaden og hvordan erstatningen skal beregnes.
Bolig og hytte: Forsikring for bolig og hytte dekker skader som kan oppstå ved brann, vannskader, storm eller andre uforutsette hendelser.
Næringseiendom: Mange bedrifter har skadeforsikring for næringseiendom og tilhørende driftstilbehør. Vi hjelper med å navigere forsikringskravene og melde skader riktig.
Individuelle og kollektive forsikringsordninger
Mange har individuelle forsikringsavtaler, men mange er også dekket gjennom kollektive forsikringsordninger, for eksempel via arbeidsgiver eller fagforeninger. Det er ofte ikke åpenbart for forsikringstakeren at de er dekket av slike ordninger, noe som kan føre til at man går glipp av forsikringsutbetalinger. Det er derfor viktig å kontakte arbeidsgiver eller fagforening for å få klarhet i hvilke forsikringsdekninger som gjelder for deg.
Meldefrister i forsikringsretten
I de fleste forsikringer er det krav om at skadetilfellet må meldes innen 1 år etter at skadehendelsen fant sted. Det er også viktig å merke seg at du har krav på renter på forsikringsbeløpet fra to måneder etter at du har meldt skaden til forsikringsselskapet. Forsikringskrav bør derfor meldes så raskt som mulig for å unngå at fristene går ut.
Kontakt oss for juridisk bistand i forsikringsrett og erstatning
Er du usikker på hvordan forsikringen din fungerer, eller har du spørsmål om erstatning etter en skade? Våre advokater er eksperter på forsikringsrett og erstatningsrett, og vi kan hjelpe deg med å forstå rettighetene dine, melde krav, og sikre at du får den erstatningen du har krav på.
Kontakt oss i dag for en gratis konsultasjon.
Andre rettsområder
Selskapsrett
Vi bistår i etalering og løpende forvaltning av selskaper, herunder corporate governance, egenkapitaltransaksjoner, fisjoner, fusjoner, oppkjøp, strukturering og andre strukturelle endringer.
Arbeidsrett
Vi kan bistå både private og offentlige virksomheter innen de fleste arbeidsrettslige problemstillinger, herunder oppstart, daglig drift, virksomhetsoverdragelser og omstruktureringer, til opphør av arbeidsforhold.
Arv- og familierett
Familieretten omhandler reglene om inngåelse og oppløsning av ekteskap. Den omhandler videre reglene om ektefellenes formuesforhold under ekteskapet herunder ektefellenes gjensidige underholdsplikt, inngåelse av ektepakter, og hvordan formuen skal deles ved ekteskapets oppløsning.